Rebina Biru

"senyum|ceria|hepi²"

Entah la..

on October 17, 2007

Salam sejahtera kpd semua pembaca yg sudi membaca blog Duniaku Hijau ni.

Alhmdlh sepanjang kt sini, aku dpt bertahan & tetapkn juga perjuagan sebagai pelajar di Mu’tah ni. Mcm2 benda & perkara baru yg aku dpt sepnjg aku serta kwn2 di sini. Dapat berpuasa di sini, dpt berhari raya sm2 dgn senior2 & kwn2 di sini. Semuanya ni adalah kali pertama aku di tempat org, jauh dr M’sia.

Ibadah puasa di sini boleh la tahan. Kt sini cuacanya xde la pns terik di M’sia. Walaupun matahari atas kepala, tp anginnya sejuk. Dalam rumah kami 2 mmg sejuk. Kadang2 smpai suhu cecah 21*C. Kami berbuka bangun seawal jam 4 pagi. Masak sekadar alas perut je Kadang2 kalau xsempat 2 kena la sahur dgn kurma je. Kurang2 dt la pahala sahur 2 kn. Kt sini azan 2 kali, 1st azan utk kejutkn org. Ke-2 br la azan masuk waktu. Ha mula2 sampai 2, ada la sorg kwn kami ni, time azan pertama berkemumandang trus dia ambil wuduk’ pastu solat Subuh. Aleh2 de plk azan ke-2. Dia ingat mungkin org 2 lupa lafaz As-Solahtu khairul mina naum. Pergi kuliah senior2 kata mmg kt sini azan dua kali.ho2😛

Time bln puasa kuliah sekejap je. Kalau kelas 2 sejam, jd 45minit. Kira kalau yg ada 3 kelas sehari tu cm kami, dpt la balik rumah awal. Hmm time berbuka plk, kt sini kami ber3 masak sama2. Kalau rumah lain 2, mrk masak ikut giliran. Pelik plk. Tp kami lebih selesa masak sama2. Kt sini la aku rajin sikit tolong masak2. Kalau kt M’sia dulu, ho…sorry la. Malas gile, tau mkn je. Dh la mcm2 plk 2 masaknya. Kadg2 masak nasi ayam la, tomyam la. Kdg2 2 kalau de rzki, ada kwn2 arab ajak berbuka rumah mrk. Cara mrk hidgkn utk tetamu, peh!! mmg special. Sampai xlalu mkn dud. Yg femousny mrk hidg Maqlubah. Cm nasi briani dgn ayam dlm 1 talam besar. Dihidg b’sm sayur potong (tomato & sayur2 lain yg dipotong kisar). Cara mkn mrk, makan nasi sekali dgn laban (susu masam cm yogurt). Mrk makan mmg dsyat. Aduh xlalu kami banyak sgt. Mmg xhbs. Senior kata, arab bangga kalau hidgn yg mrk hidg kt tetamu 2 xhabis. Mrk juga hidg sekali dgn roti. Roti mst xlepas kalau time mkn, mst ada hidg sekali. Ha di ingatkn, jgn la sesekali korg yg xtau adab arab ni tiba2 plk t’sendawa. Memang aib bg mrk. Lps hbs mkn, mrk akan jamah plk dgn teh arab. Pastu kopi arab (peh mmg cow, ha cuba la rasa kalau de kesempatan).

                      4-jenis-air-slps-mkn.jpg       maqlubah-yg-perlu-dihabisi.jpg

Ada 1 hr 2 kami berbuka kt kedai mkn. Kami makan maqlubah (Aduh mqlubah lg. Xhbs2 ayik mqlubah. Kdg2 2 kami cm dh naik muak dh). Hmm 1 lg bnd yg arab ni sk kn, mrk sk minum air b’gas. Hai mmg sk sgt. Boleh la di katakn di sini, air b’gas dijual murah.

Trwih kt sini 10 rakaat je. Imamnya bc laju. Kdg2 cm xterasa pn tiba2 je dh hbs trwih. Kt sini plk, arab ni xbc selawat. Main terus je. Sampai rakaat ke-8, imam bg tazkirah. Pstu smbung balik trwih. Lepas trwh, PERMATA cm biasa akan adakan tadarus dr rumah ke rumah, ikut giliran la.

Ok cerita psl raya plk, raya kt sini kami awl sehari dr M’sia. Kami raya Jumaat, M’sia raya Sabtu. Kami solat sunat raya di masjid yg bertempat khas utk pelajar2 M’sia (PERMATA yg urus kn). Arab dh solat awl pg dl jam 8 cm2. Kami ni la br nk solat, sedangkan arab dh hbs dh lepak2 kt rumah je (kami solat dlm jam 9 pg lebih cm2). Raya pertama di Mu’tah je. Raya ke-2 br kt MSD Embsy di aMman.

geng-bj-melayu.jpg

Lemang xde. Yg ada nasi impit (berasnya xberapa sesuai, tp boleh la kn) & kuah kcang yg xbrp sempoi sebab kacang kt sini xsama dgn M’sia. Belum lg la kn aku rs kuah kcang yg sempoi cm kt M’sia. Isyh np ni syik t’ingt kt M’sia je.ho3..

Stdy plk…ok stdy setakat ni aku xbrp la. Aku kurg fhm pe yg Doktor ajar kt depan. Ye la kn, aku ni dh la xbrp mahir bhs Arab ni. Xla teror cm kwn2 lain. Hmm penin juga la. Tp senior2 & kwn2 semua bg semangat. Mula2 mmg cmni..

Ok la, jumpa lg di lain post, doakn kami berjaya k..


2 responses to “Entah la..

  1. JHaZKiTaRo says:

    salam ziarah from dublin..🙂

  2. […] Sekarang aku dok jauh dengan family..Dok di negara asing. Jordan,salah sebuah negara arab. Suasana di sini cukup2 berbeza. Sambutan menyambut Ramadhannya di alu-alukn. Cuma time rayanya tak lah semeriah di Malaysia. Trawehnya pun 8 rakaat je kt tempat aku ni, tak pasti pula kat masjid2 lain berapa. Tak de selawat pun,terus je bangun sambung ke rakaat seterusnya, simple kn? Kalau bersahur aku tak penah lagi bersahur dengan arab, tapi kalau berbuka aku penah la korang leh baca entry aku yang lepas di sini. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

a wife, a mom and a student~

catatan seorang ibu yang dah tak berapa muda~

Bayan

bicara rasa sang bayan

DropShort

A Pit Stop For Short Attention Span

%d bloggers like this: