Rebina Biru

"senyum|ceria|hepi²"

Bumi Mesir ; kaki ini ku jejaki

on February 10, 2008

                              Lokasi Mesir     Peta Mesir

25hb Jan 2008

Kali ni aku nk cite kn psl jaulah kami ke Mesir. Tujuan utama nk g ma’rad kutub selain 2 nk jmp kwn2 seKIDR. Ha kwn2 MUC jugak.ho3..

Yg join jaulah kali ni , Sheikh Fahmi (ketua jaulah), kak Sarah (penolong), SyafiQ , Ikhwan , aku , kak Hamlida, Yong , Kakak & akak.

Jam 4pg kami ready siap-siaga nk jln jauh ni.hi3..Jam 5pg kami bertolak dr Mu’tah smp di Aqobah jam8 pg. Beli tiket kapal qorib byr 100USD sorg (tiket pergi balik). Kapal jln kul 1, smp di pelabuhan Newba jam 2.25ptg. Tukar 100USD ke Genih dpt 552Genih (Mata Wang Mesir). Naik bas dlm kws port dgn harga 70Genih sorg (super jet) ke Kaherah (Cairo), klo naik trenko (van) di luar pagar port boleh dpt 50-60Genih sorg. Sampai di Kaherah dlm kul 12mlm lebih. Yus & Ust.Ipin (YDP Perak Mesir) ambil kami g ke Wisma Perak (Rumah Perak). Kami b’mlm di Wisma Perak.

26/01/08

2.30tghr kami pergi Ma’rad Kutub (Pameran Kitab). Balik dlm kul 5.30ptg kami g mkn di restorn sri Kelantan, Hayyu Sabie’. Merasa juga msakan melayu,dh lm xrs ni.he3..Blk Wisma Perak b’siap2, leps jamak’ taqkhir kami ke Sarofah tukar duit. (100USD = 552genih). Time ni akhwat xg, dorg lepak dlm bilik masing2. Kami je Syabab g jln2 kt Jenina mall main bowlg.

27/01/08

Kami ke Ramses dr station keretapi ke Alex (hanya 31genih) bertolak jam 12tghr. Kami ambik keretapi yg mahal sikit, agk selesa. Sampai di Alex jam 3ptg. Jauh jugak p’jlnn ni.Kami tggu Hafiz Saed, dib wk kami ke rumah ( di Safiroh, aLex). Lps jama’ taqkhir kami mkn, org umah & kwn2 akhwat yg masak di umah Hafiz.Kami Syabab g ke Damanhur umah Yus (7.30mlm) naik trenko dgn hrga 3genih sorg. Sampai di station trenko jam 8.30, kami truskn lg p’jln nk ke Syarik Syariah (umah Yus) naik trenko dgn harga Nus genih.

 aLex

28/01/08

Dr umah Yus kul 8.30pg ke alex. Sampai aLex dlm jam 10pg lebih kurg. Kami bdk2 KIDR Jordan Mesir sewa trenko utk rehlah. Beberpa tempat menarik yg kami lwat di sekitar Bandar Alexandria sprt labry aLex, jln2 di sekitar Qal’ah di tepian pantai aLex yg indah, masjid Abbas yg de makam 2 org tabien yg hebat, lawat makam Nabi Daneal& Lukman al-Hakim.Bandar Alexanria ni  mengadap Laut Meiterrium. Pemandgnnya mmg cantik, nyaman..Balik dr melwat tempat2 2, kami ramai2 makan di Restoren Hadratul maut.

29/01/08

Sprt biasa kami laki gerak dr umah Yus di Damanhur. Kami laki t’paksa b’ulang alik dr Damanhur ke aLex sbb nya aLex adlh tempt akhwat (salah sebuah wilayah kampus al-Azhar) Tidak sepatutnya de umah sewa PMRM,tp kami lewat. So xpe la. Tghr kami di umah Hafiz, org umahnya & akhwat2 KIRD lain masak masakan laut utk lunch. Peh dh lama kami ni bdk2 Jordan xrs mkann laut ni.Di Jordn mkanan laut mahal, & ssh nk dpt ikan dll. Mlm lps isyak’ kami gerak g jln2 ke Fun Fair. Mlm ni kami xpdt blk ke Damanhur krn dh lewt sgt, lgpn esk mudh sikit jln save masa. Mlm ni kami tdo di umah hafiz.

  

30/01/08

8pg kami bdk2 KIDR Jordan ni g tasjil madah (daftar subjek) utk fasal thani ni di CC. Sistem Univsty Mu’tah ni agak selesa sikit, kami just dftr sbjek secara online je. B’beza dgn keadaannya di al-Azhar yg masih lg guna system lama utk dftr subjk.  Jam 12tghr kami ramai2 g Montaza (kwsn taman berhmpirn dgn Istana Raja Farok). Senior2 kt sini kata klo musim bunga, pemandgn di tmn nil g cantik. Penat b’jln di Montaza, kami singgah ke KFC. Hmmm suasana cm reunion KIDR plk bt mkn2 kt  KFC. Mmg syok..

31/01/08

Pg ni x de pe2 prog pn. Cuma kami laki ni g jln2 kt pecan b’hampirn umh Yus. Nk rs mknn arab kt sini.he3.. Lps zohor dlm jam 1.30tghr cm2 kami b’tolak dr Damanhur ke Cairo. Manakala akhwat plk b’tolak ke Cairo dr aLex. Kami b’temu di Cairo. Pastu kami melantak ns Mutiara da. Kt mn lg, kt Restoren Mutiara salah sebuah restoren org melayu di Cairo. Lps isyak plk kami g jln lg. Hai xpuas2 jln nya. Kali ni ke Sarag Mall & Teknologi Mall plk.

                                               Masjid al-Azhar

01/02/08

Hari ni hari Jumaat. Syabab (Laki) g ke masjid Azhar utk menunaikn solat Jumaat. Manakala akhwat plk g jln2 kt jln Hussen. Lps Jumaat kami gerak sekali g jln2 ronda2 smbil b’shoping di Jln Huseen ni. Jln Huseen ni mmg ramai pelancong, agak sesak, tepi2 jln penuh org jual brg. Murah2, klo kena gaya tawarnya mmg best.ho3..Kt sini la tempt nk beli kayu koka ke, tasbih koka, cincin koka, brg2 p’hiasan, hiasan dinding bulu2 binatang yg de ayat Quran, batu aLex (bila siang warna purple, bila mlm wrn hijau) & byk lagi brg2 yg dijual dgn harga yg mmg korg semua xcaya. Mmg murah. Tp kena pandai tawar la k.

02/02/08

Hari ni kami g ziarah makam plk di sekitar Kaherah atau nama Inggerisnya Cairo. Senior Mat Diat yg bwk kami melawat, kira kepala travel la.ho3…Antara makam2 yg kami sempat ziarah ialah makam Hasan al-Bana, Imam Syfie, Taha Huseen (penyair yg popular), Imam Ibnu Sirin (ulamak tafsir mimpi), & byk lg. Kami juga sempat melawat telaga yg di katakn air nya rs seolah2 air zam2. Kami g melawat masjid Sultan Husen & masjid Rifae, di situ t’dpt madrasah 4 mazhab. Hmmm pengalamn yg menarik.

03/02/08

Hari yg boring. Myb agk penat rasanya. Hari ni kami xke mn pn, tp akhwat leh lg g Hadiqah & Salehudin. Hai mmg dorg ni kuat b’jln la. Dh la sheikh Fahmi demam, gigi sakit.xberapa sihat ho3..Lps zohor, kami (aku, syfiQ,ikhwan,farihan & azmer) g ma’rad kutub. Beli kitab bt kali terakhir. Tp entah la, cm xsyok plk. Aku & azmer blk awl. Sebelah mlm plk, kami laki g kuar minum kt restoren Arab belakang Wisma Perak sambil main ches. Time 2 de bola liga Afrika.

                    250px-sphinxgiza.jpg     300px-pyramide_kheops.jpg

04/02/08

Jam 10.30pg kami bertolak dr Sabek’ naik bas ke Giza. Tiket ke Giza 2Genih. Tiba di Giza jam 11.55pg, kami berhenti kejap ke masjid b’dekatan utk solat Zohor. Lps zohor kami truskn p’jlnn. Kami g pyramid. De 3 buah pyramid yg utama & Sphinx. Balik dlm kul 5, trus gerak ke Restoren Arau, Rumah Perlis.

05/02/08

Jam 9.33pg kami gerak dr Sabek’ ke Ramses naik trenko (1Genih). Sampai sj di Ramses, kami naik metro keretapi bwh tanah (harga tiket 1Genih). Keretapi sampai ke Subro. Dr station ketapi trus naik tut (kenderaan awam moto 3tayar cm di India & Thailand tu) ke Asfour (nus genih). Asfour adalh tempat yg de jual brg2 cristal. Mmg murah. Akhwat ni mmg gila la bila dpt tgk brg2 p’hiasan ni. Ha kak Sarah tu..ho3..Lps g Asfour, kami trus menuju ke Tahrir. Di sini kami dpt menikmati pemandgn indah Sg. Nil dgn menaiki kapal pelancong. Mmg menarik.

Lps isyak’ kwn2 MUC yg stdy kt Mesir turun dtg kt Wisma Perak nk jmpa aku & syfiQ. Dl lm sgt xjmp dorg. Hbs2 je SPM masing2 de haluan sendiri. Cuma Mukhlis je xdpt dtg. Ok xpe..Lps 2 aku & syafiq ke umah senior mat Diat, dia de bt kenduri haflah khirij bdk2 KIDR yg lain (syabab je) dh g dh.Tggl kami je cz layan kwn MUC td.ho3..

06/02/08

Jam 9 mlm, kami bdk2 KIDR Jordn nk blk Jordn dh. Ha mula la bab ngis2..ho3..Dr Wisma Perak naik trenko trus ke Abasiah. Bas jam 11 trus ke Nuweiba smp kul 6.30pg. Dr pg sampai ptg kami tggu kapal. Peh mmg penat time ni, hny Tuhan je la yg tau cmne pnt nya.

07/02/08

Sampai Aqobah jam 7mlm. Alhmdlh kami selamat tiba kt umah masing2 Mu’tah jam 12.30mlm.

Sepanjg jaulah kami ke Mesir ni,mmg byk bnd kami dpt. Kami dpt jmp kwn2 & senior2 KIDR yg stdy di Mesir. Xlupa jugak aku & syfiQ dpt jm kwn2 lama MUC, kami dpt melawat tempat2 yg menarik & sejarah. Kata org luas p’jlanan, + pglmn..Insylh kita akn jmp lg kwn2 =)

Korang leh lihat gambar2 aku di sini, sepanjang aku di Mesir


3 responses to “Bumi Mesir ; kaki ini ku jejaki

  1. […] ni. Tahun lepas aku tak sempat main salji di Mu’tah, sebabnya aku dan kawan-kawan pergi ke Mesir. Kawan-kawan kata di Mu’tah tahun lepas salji agak tebal. Tahun ni agak lewat. Entah […]

  2. Arni says:

    Moga satu hari nanti saya berpeluang jejak kaki di bumi anbia’

  3. shinja says:

    insyaAllah..cuba luaskan bisnes anda di luar negara pula sekitar tanah arab ni..try la

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

a wife, a mom and a student~

catatan seorang ibu yang dah tak berapa muda~

Bayan

bicara rasa sang bayan

DropShort

A Pit Stop For Short Attention Span

%d bloggers like this: