Rebina Biru

"senyum|ceria|hepi²"

.:Epal Jordan:.

on August 3, 2008

Salam Alaik & Selamat Sejahtera Semua..

Kali ni aku nk cerita pasal buah yang namanya epal. Sekarang ni kan musim buah di Malaysia kn, so aku dan kawan2 seperjuangan yang tak balik ni kena la makan buah-buahan yang ada di Jordan ni ha.ho3…Hai teringat pulak buah durian, maggis, rambutan dan beberapa buah-buahan yang hebat khasiatnya di Malaysia. Masti rakyat-rakyat Malaysia sekarang ni tengah lazat menikmati buah-buahan tempatan kn, aduyai…bestnya kn. Dah lama tak makan durian, rambutan dan buah-buahan tempatan lain. Hai sedapnya kn…

salah sepohon pokok epal di belakang rumah aku di Jordan

Ha balik pada tajuk, epal. Kalau di ejanya E.P.A.L. Pokok epal ni kecil , mencapai 5-12 m tinggi, dengan lebar, selalunya  berpadat beranting. Bunganya dihasilkan sejak pada musim bunga lagi. Sekarang ni musim panas di Jordan, so memang banyak epal. Bukan la nk cakap besarkn, ni adalah realiti, pokok epal kt belakang rumah kami je. Ha mesti de pihak-pihak yang tak percayakn, sungguh…serius aku tak tipu..Kalau korang tak caya tanya la kawan-kawan aku yang kenal kami ni.

Antara buah yang terdapat di Jordan pada musim sekarang ni selain epal (tufah), delima, tembikai susu (syamam), anggur (inab)…hmmm pe lagi ek. Ohye,tembikai merah pn ada juga, tapi tak berapa manis cm di Malaysia.

epal hijau yang segar2

Ha sebab apa aku tetiba je kan cite pasal epal ni, bukan pe, just nk penuhkan hasrat seorang kawan aku ni. Dia kata nk tengok sangat pokok epal. Macam mana la agaknya pokok epal katanya. So aku cite la pasal epal, siap sekali dengan gambar pokok & eaplnya sekali. Harap dengan aku bercerita ni dapat dikongsikan serba-sedikit ilmu sesama kita. Selain tu, leh la juga kawan-kawan yang khirij leh tengok pokok & epal Jordan ni, mana la tau korang rindu kn,hi3..

Ok sila kn makan…=)

p/s; Apa-apa pn aku rindu gile nk makan buah-buahan tempatan…Rambutannnnnnnnnnnnnnnnn…Duriannnnnnn..tunggu aku!!


9 responses to “.:Epal Jordan:.

  1. fisha says:

    thanks aMz.. xsangka aMz bleh buat sepantas ni.. huhu.. thanks sangat2..

  2. fisha says:

    rasanya td tersilap tekan email. yg 2 email org lain. tima kasih bnyk2 aMz.

  3. chumel says:

    salam…huhuhu..smlm bru je makan rambutan, manggis, durian langsat..perghh..kat rumah tuh da mcm pesta buah..sampai da sakit2 tekak niehh..huhuhu..smlm 1st time kupas duriann…tahniah utk sy..

  4. shinja says:

    Salam..Hai chumeL!! Kamu saje ek cite bnd2 cm2 ye. Hai suke nya die ye…eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

  5. manis says:

    entry ni mcm ade link je dgn entry dr blog khaleef..hehe..nway,salam ziarah..=]

  6. shinja says:

    benda ni secara kebetulan pulak, khaleef post di pny 10hb Ogos. Saya pulak 3hb Ogos k.Ha klo nk kata link entry ni xde la,serius scr kebetulan. Apa2 pn kita leh je kongsi sedikit imlu & pengalamn dgn kwn2 kn..

  7. mahsyar90 says:

    aip..salam ziarah😀
    sama ke?hehe..xde la cuma ada kaitan sikit je mungkin secara kebetulan..first time aku tengok pokok epal..kehkeh

  8. shinja says:

    Salam Perkenalan..
    lor kira sama la entry kita tu.Hmm tapi boleh ke aku nk copy entry ko 2, tp aku touch up la kn..ok x? ke xboleh?

  9. […] E. P. A. L. (ha harap korang dapat eja dengan hebat). Maklumat ni aku tambah berikutan dengan entri  aku yang lepas. Hmmm maklumat tambahan ni aku ambil dari kawan blogger aku, saudara Mahsyar. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

a wife, a mom and a student~

catatan seorang ibu yang dah tak berapa muda~

Bayan

bicara rasa sang bayan

DropShort

A Pit Stop For Short Attention Span

%d bloggers like this: