Rebina Biru

"senyum|ceria|hepi²"

Warna-Warna Kehidupan

on August 11, 2008

Salam Sejahtera dan Salam Alaik pada kalian-kalian semua…

cAk!! Ha apa khabar semua, di petang yang bosan ni aku saja je taip-taip post baru dalam blog ‘Duniaku Hijau’ ni, hmmm saja nak isi masa bosan ni.

Kali ni aku nak bawa korang satu alam, ha nak tau apa alamnya..Ha mari la ikut!! yiHaaa!! Ohye, sebelum tu, kita buat 1 game dulu ek. Ok, mula-mula korang beridir tegak. Pandang diluar tingkap, kalau yang tak de tingkap, sila la ke luar. cari kawasan yang bolehkan kita lihat dengan jarak sekilo meter. Ok sekarang korang lihat sejauh sekilo meter kehadapan. Ha de apa-apa tak? Ok sambil lihat tu, korang tarik nafas dalam-dalam, kira 5 saat. Kemudian lepaskan, ok sekali lagi. Lakukan tarik nafas dan hembus nafas tu sebanyak 4 kali. Dengan keadaan melihat  sekilo meter kehadapan dalam menarik nafas dan menghembus nafas tu, apa yang korang dapat lihat? Ok sila la bagi jawapan korang masing-masing dalam ruang komen di post blog ni. Sila la ek, aku nak tau jawapan korang masing-masing. Mungkin kita dapat berkongsi bersama..Terima Kasih atas sokongan korang.

Ok balik pada tajuk, hari ni aku nak cerita pasal keCERIAan. Ha apa itu keceriaan? Bagi aku la kan, keceriaan tu adalah satu benda dalaman yang mempunyai kuasa atau kekuatan dalam merentasi onak duri kehidupan. Dengan keceriaan ni, kita cukup mudah didampingi dalam persahabatan. Jangan sesekali lara yang menghantui diri korang tu, lupakan segala kenangan pedih, ketepikan sikap negatif. Cuba kita sama-sama tingkatkan jati diri, semaikan di hati dengan sejuta senyuman =) Lemparkan senyuman pada semua orang, dengan sapaan yang baik seperti contoh beri salam ke, say hai ke, say cAk!! ke, apa-apa la. Janji benda tu baik kan. Nescaya kepahitan tidak akan menghampiri jalan bahagia.

Ha itu la alamnya, alam keCERIAan…So, apa kata korang pulak?

senyumseidahsuria


6 responses to “Warna-Warna Kehidupan

  1. chumel says:

    salam..

    ala, apsal suh tgk 1 km?kalu bukak tingkap kat opis nieh depan 1 km tuh ade loji..camne nk ceria kalu bukak2 tgkp jumpe loji ;p nk tarik nafas lg la…bnyk gas butana laaa..huhuhu..

  2. shinja says:

    Salam..
    Lor cm2 plk ek cite nya.Hmm kpd cik chumel, klo cm2 sila la cari kwsn yang agak2 nmpk ceria, hpy, aman-damai, wrn2 hijau bahagia, ok..Lihat la bnd2 yang cantik2..Ok k

  3. JuliaNa says:

    1 km..nampak kedai makan kat tepi simpang sebelum masuk area taman perumahan ni. Waktu malam begini, ramai orang lelaki lepak2 sambil menonton TV besar kat kedai tu. Sebab waktu baca entri ialah waktu malam..jadi, tempat tu je yang terang sekarang..tak nampak pulak apa2 yang kaler hijau.

    Nwey, saya sukakan hijau..hijau sungguh mendamaikan..🙂

  4. shinja says:

    oh kalau xnmpk pd waktu mlm, sila la lihat pd waktu siang pula..ok x? hi3..
    Hijau ny Duniaku…Indah kn dunia yg penuh dgn flora & fauna ni…sejuk mata memandang

  5. nemo=) says:

    emm..pe kte klw tulis ttg cycle life of animal..i think it’ll be a nice story and make this blog more interesting..jz my suggestion..hehe=)

  6. shinja says:

    Hmm sukran pd cik nemo. Tp leh tak kongsi sedikit maklumat tu kt sana. Sila la send maklumat tu di email sy, shinja_takeda@yahoo.com .Trm ksh..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

a wife, a mom and a student~

catatan seorang ibu yang dah tak berapa muda~

Bayan

bicara rasa sang bayan

DropShort

A Pit Stop For Short Attention Span

%d bloggers like this: