Rebina Biru

"senyum|ceria|hepi²"

“eh jom berbuka di sana nak?”…

on September 28, 2008

 

  

Hari ni kami seluruh student2 Mu’tah Malaysia di jemput untuk berbuka di rumah Sheikh Ali seorang bekas pendaftar kuliah syariah Universiti Mu’tah. Rumahnya di Mazar. Kami kena berkumpul di Masjid Husen. De setengah group kami dah bertolak lebih awal. De yg segroup lain termasuk aku di dalamnya g lambat. Jam di tangan dh lagi sikit je nk berbuka. Entah camne kn, de la jgk orang arab dr kalangan keluarga Sheikh Ali juga kot.hi3..
Sampai je di Masjid salah sebuah masjid di Mazar yg berhampiran dgn rumah Sheikh Ali, kami di tempatkn di situ untuk berbuka bersama-sama terlebih dahulu dgn kurma. Ha dalam perjalanan ke Masjid tersebut dah pun azan, tanda telah masuknya waktu berbuka. Dah lah 2 buah kereta je yang ambil kami tadi, sedangkan group kami tadi ramai juga. Ha kena lah berhimpit-himpit.ha3..Ha siapa tadi dok belakang jip dgn aku tadi.ha3…
Sampai je di masjid, rupa-rupanya bukan je kami budak Melayu je, malah di jemput juga budak-budak Filipina, student di Universiti Mu’tah sama dengan kami. Kami berbuka dgn kurma, air masak, de juga laban masam..ha3..aku tak minum pun laban masam tu, tak leh bla.ha3..De juga senior-senior yang ranjau budak-budak baru untuk minum. Peh serius aku katakn memang masam siot.ha3…Selesai berbuka dengan kurma, kami solat maghrib bersama.
Kemudian, kami di jemput ke rumah Sheikh Ali pula. Ha di hidangnya kabsah. 1 talam 4 orang. Biasalah stail arab, dia akan layan tetamu dengan hidangan yang banyak. Serius aku katakan, dalam 4 orang tu pun tak lalu nak habis. Nasi kabsah yang mana ayam dicampurkan bersama kacang yang telah digoreng dan dimasak dengan minyak lemak kambing.
Ramai yang tak lalu nak habis. Isyh nak habis konon, arab pun makan tak habis.ha3.. Balik-balik je Sheikh Ali sediakan plastik untuk kami bawa bungkus nasi-nasi & ayam-ayam yang tak habis. Tapi aku lihat, budak-budak kita just kutip ayam je banyak dari nasi.ha3..Memang nakal ye korang.
Terima kasih kami ucapkan kepada Sheikh Ali kerana menjemput kami student luar Jordan ni untuk berbuka puasa di rumahnya. Moga dimurajkan rezki baginya. Amenn..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

a wife, a mom and a student~

catatan seorang ibu yang dah tak berapa muda~

Bayan

bicara rasa sang bayan

DropShort

A Pit Stop For Short Attention Span

%d bloggers like this: