Rebina Biru

"senyum|ceria|hepi²"

Aku & mereka

on November 24, 2008

perbincangan antara 2 buah negara perasmian KOMIS 6

19hb Nov 2008 (Rabu) :-

Selama seminggu program ini ditangguh sendiri oleh pihak jameah, alhamdulilah  berlangsung juga akhirnya dengan jaya. Syabas Tuan Pengarah program ni, Syafiq Shafie (Ketua Biro Akademik PERMATA sesi 0809). Bertempat di Dewan Masrah, Jameah Mu’tah.KOMIS kali ke-6 atau nama panjangnya Konvensyen Mahasiswa Islam. Perasmian KOMIS yang berlangsung pada jam 11tengahari (waktu Jordan), yang dihadiri oleh Rais Jameah (Presiden Universiti Mu’tah), Prof. Dr  Sulaiman Arabiat, doctor-doktor jameah fakulti Syariah, Ustaz. Sulaiman (Pengarah MSD) & Ust. Arman, pelajar-pelajar Jordan & Malaysia.

Perasmian KOMIS ini dirasmikan sendiri oleh Rais Jameah.

Aktiviti yang berlangsung pada hari pertama KOMIS ini adalah bertukar-tukar ilmu serta perbualan mengenai adat, resam, & thaqafah 2 buah negara iaitu antara Jordan & Malaysia. Sungguh unik idea ni. Perasmian  ini telah membuka sedikit pandangan fikiran sesetangah Arab Jordan ini mengenai Malaysia bahawa Malaysia bukan lah sebuah negara yang masih lagi ‘kuno’, ‘bercawat’, ‘duduk di hutan’ dan ‘ali baba’. Malaysia merupakan sebuah Negara yang majarotinya adalah Islam ini adalah  Negara yang maju. Aku bangga menjadi anak Malaysia. Penuh dengan warna-warni, berbilang kaum, pelbagai adat resam, hijau, gah dengan bangunan-bangunan yang hebat.

Aku kagum dengan nasyid yang dibawa oleh nasyid Malaysia ini, sungguh unik. Aku kagum. Suara korang memang best, sampaikan Doktor Jabatan Syariah pun kagum.

Ia juga membincangkan  tentang masalah pelajar-pelajar Malaysia dalam menguasai bahasa Arab dalam pembelajaran mereka.

 

 

20hb Nov 2008 (Khamis) :-

Aku, Lutfi, Muhaimin, Fikri & Faiz. Kami berlima terus gerak ke aMman lepas habis kelas. Aku bagi point je la eh cite ni;-

  • 1> Sewa kereta dengan harga JD45 untuk 2 hari – Keta sewa yang kami dapat ni lampu belakangnya tak menyala – Leh pula arab tu suh kami betulkan lampu belakang tu sendiri, padahal keta tu dia punya – Kami bising – baru dia gerak pergi baiki.hahaha
  • 2> Kami makan malam di Restoren Qusd – 1st time aku makan kepala kambing, faiz ajar.
  • 3> Balik je ke Mu’tah, singgah ke masjid solat jamak takhir – habis solat je tengok-tengok kasut aku hilang – anjing sungguh si anjing tu, ia ambil dengan selambur je
  • 4> Kereta jem

Aku malas menulis. So aku just buat point je untuk peristiwa pelik ni.

 
pembentangan usul untuk dijadikan resolusi KOMIS kali ke6 persidangan bermula
21hb Nov 2008 (Jumaat) :-

KOMIS ke-6, hari ke-2.

– Pebentangan kertas kerja dari Ust. Fakrurazi, tentang Mahasiswa muslim mujadid zaman kini.

– Pebentangan Usul bagi setiap tahun – hangat masing-masing membahaskan usul – terdiri dari tahun 1 hingga tahun akhir.

 

Prog KUJ, Tautan Mahabbah

22hb Nov 2008 (Sabtu) :-

Program Tautan Mahabbah Kelab UMNO Jordan (KUJ) yang berlangsung di Mukhtar Mall. Start program jam 11tengahri. Terlibat staf-staf Kedutaan, MSD, & ahli-ahli KUJ serta bukan ahli dari setiap mantiqah.

Maaf atas kelewatan pihak ajk kami kerana beberapa masalah yang tak dapat kami elakkan, seperti drver arab yang bawa van ni tak tahu jalan, gerak dari Mu’tah agak lewat, kesesakan lalu lintas di jalan raya kerana hari minggu. Maaf kami pohon.

Tahniah kepada pemenang yang telah menjayakan program ini dengan baik. Tahniah!!


6 responses to “Aku & mereka

  1. alifdalmim says:

    waa…bestnya KOMIS!!

  2. shinja says:

    KOMIS, merupakan ruang untuk kita bersuara. Lemparkan idea sebagai resolusi kita sebagai mahasiswa. Memang best..

    KOMIS adalah salah satu program besar oleh Biro Akademik PERMATA.

    Kali ni Adam, Muhaimin jadi pengerusi sidangnya..

  3. FaRauLaH says:

    erm, xde ker cbox…shotout ker…? thanx

  4. shinja says:

    Owh maaf, saya tak punya cbox, shotout atau sebaginya. Maaf..Perkidmatan tak de disedeiakan di sini. Harap maklum..

  5. alifdalmim says:

    muhaimin jd pengerusi sidang??..

    ada kontroversi mcm syaheed thun lps tak??hehehe

  6. shinja says:

    a’ah muhaimin jd pengerusi sidang. Kali ni xde la kontroversi cm sebelum ni, kali ni mamin cm slow je sikit.hi3..(jgn marah mamin, ni just pd pengamatan aku je)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

a wife, a mom and a student~

catatan seorang ibu yang dah tak berapa muda~

Bayan

bicara rasa sang bayan

DropShort

A Pit Stop For Short Attention Span

%d bloggers like this: