Rebina Biru

"senyum|ceria|hepi²"

Laluan itu..

on April 28, 2009

22hb April 2009
Bertempat di sebuah sekolah di Amman, Jordan (Madrasah al-Manahij al-A’lami.
Berlangsungnya satu program pameran kebudayaan di sekolah tersebut dengan penglibatan beberapa buah negara seperti Jordan sendiri, Syria, Kuwait, Palestain, Maghribi, Sudan, Iraq, Turki, Malaysia dan Indonesia juga tidak lepas dalam penglibatan pameran kebudayaan tersebut.

Cuma kami sahaja, pihak Jabatan Penuntut Malaysia telah menjemput supaya kami mengadakan dua persembahan. Pertama adalah persembahan nyanyian lagu rakyat Puteri Santubong dan Pantun Budi serta persembahan kedua adalah pertunjukan silat tempur.

Alhamdulillah reaksi dari pengunjung warga arab amat baik sekali. Ini merupakan langkah pertama bagi Kelab Silat Mahasiswa Malaysia Jordan sebenarnya, kerana mereka mula bertapak semula di bumi Jordan yang mana sekian lama dahulu terkubur begitu sahaja. InsyaAllah selepas ini ia menjadi satu cara untuk kita memperkenalkan warisan Malaysia di Jordan khususnya dan dunia arab amnya. Gerak seni Khairul Anuar dan kawan-kawannya yang bertempur tanpa senjata serta menggunakan senjata telah menarik minat warga arab yang hadir menyaksikan pertunjukan silat tersebut.

Nyanyian lagu rakyat bawaan dari Tarmizi dan Khairul Openg tidak kurang hebatnya serta mainan muzik tradisional oleh kawan-kawan. Mereka merupakan kumpulan nasyid Sarawak yang mempunyai suara yang hebat. Pernah mereka mendapat pujian dari (Rais Jameah) Ketua Universiti Mu’tah sewaktu mereka membuat persembahan nasyid pada program KOMIS yang lepas.

 

24hb April 2009
Bertempat di Bangunan Jabatan Penutut Malaysia Jordan. Satu persidangan Mesyuarat Agung Kelab UMNO Jordan (KUJ) kali ke-4 berlangsung dengan jayanya. Persidangan ini sudah lama lama tidak di adakan sebelum ini kerana peralihan kuasa terus untuk kerusi pengerusi oleh Saudara Muhaimin dari Saudara Helmi Abdullah.

Entah mengapa aku telah dicalonkan bagi kerusi pengerusi Kelab UMNO Jordan (KUJ) pada sesi ini. Entah mengapa juga aku telah menjadi pengerusi KUJ setelah menang 21 undian bagi kerusi pengerusi. Maaf kepada kawan-kawan yang kurang mendapat undian yang banyak, selepas ini kita dapat meneruskan misi kelab dan belajar bersama-sama. Usah kita bermasam muka. Kita terus kawan. Syabas pada kawan-kawan yang menang undian dan terpilih menjadi Ahli Anggota Tertinggi KUJ pada sesi ini. Harap kita dapat meneruskan agenda kelab dengan jayanya.

Sebelah malamnya pula sebuah majlis Annual Dinner yang dihadiri oleh Dato’ Duta dan Datin, pengawai-pengawai Kedutaan dan Jabatan Penuntut Malaysia Jordan serta ahli-ahli KUJ. Majlis ini bertujuan bagi mengenalkan barisan pimpinan KUJ yang baru dengan pihak Kedutaan, Jabatan Penuntun Malaysia Jordan dan ahli-ahli KUJ. InsyaAllah aku akan cuba lakukan yang terbaik untuk kelab. Sokongan padu dan kerjasama dari kalian amat di perlukan.

 

25hb April 2009
Sekali lagi aktiviti kebudayaan di jalankan di Muzium Kanak-Kanak (Mathaf al-Atfal), Amman, Jordan. Penyertaan dari lima buah negara ASEAN, seperti Brunei, Indonesia, Malaysia, Thailand dan Filipina memperagakan tarian kebudayaan negara masing-masing. Lima buah gerai di buka bagi mempamerkan negara masing-masing. Dari pihak Malaysia, kami membuat pertunjukan tarian zapin asas dan pertunjukan silat. Kalian boleh lihat di sini dan di sini.

Pengunjung yang datang amat menggalakkan. Arab-arab yang hadir sangat berminat dengan kebudayaan yang jauh berbeza dengan budaya mereka (ooh mungkin hanya warga arab di Amman sahaja, jauh kurang berminat dengan di Mu’tah rasanya.huhuhuhu….)

Aku  berimaginasi sebentar, 

begini agaknya suasana Malaysian Day sekiranya jadi

 

Aku berharap, aktiviti kebudayaan sedemikian yang mempamerkan seni, budaya dan warisan Malaysia dapat diluaskan lagi di dunia arab ini. Ia bukan sahaja dapat memperkenalkan negara Malaysia kepada negara arab, walhal dapat memberikan keutuhan warisan negara pada diri anak-anak Malaysia yang belajar di sini. Usah lupa dengan warisan negara. Ingat sejarah, hidup kita anak Malaysia.

Indah bukan Malaysia itu…

Warna-warni..penuh dengan budaya, adat, seni dan warisannya.

p/s:-gambar lain boleh lihat di sini.

Advertisements

4 responses to “Laluan itu..

 1. deqmoon says:

  siapa yg nyanyi tu
  mizi penang ke?
  mesti sodap tu

  mutah mmg hebat ya bab-bab kebudayaan
  salute lah bro

  apapun, tahniah jadi presiden kuj
  haisshhh
  makin sibuk nampaknya member aku sorang ni
  keh3

 2. shinja says:

  Bukannya mizi penang la. Mizi budak sarawak da.
  Ala ini baru permulaan. Masih panjang lagi perjalanannya.
  Terima kasih atas ucapan. Di harap anda dapat memberikan sokongan yang hebat.

 3. batu boyak says:

  bergema juak lagu puteri santubong di sia.sik lamak gik di hollywood oleh kump tuku kame dalam persembahan wcopa.

 4. shinja says:

  hihihi..lagu rakyat utk kenalkan Malaysia kepada negara luar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

a wife, a mom and a student~

catatan seorang ibu yang dah tak berapa muda~

Bayan

bicara rasa sang bayan

DropShort

A Pit Stop For Short Attention Span

%d bloggers like this: