Rebina Biru

"senyum|ceria|hepi²"

Perihal Perahu [PART 1]

on April 25, 2010

Salam Alaik & Salam Sejahtera.

Anda di sana apa khabar agaknya ya? Moga kalian semuanya dalam keadaan baik-baik belaka eh. Wah wah sudah saya lihat dari sana mahu datang ke sini kelihatan ceria-ceria semuanya yer. Ha lihat tu, jalan mahu membaca ke blog ni pun dalam keadaan riang ria gitu. Ok bagus. Moga apa yang dipostkan dalam blog saya ini dapat dijadikan sebagai pelapik ilmu di dada walaupun tidaklah sehebat karangan nukilan para blogger yang hebat-hebat di luar sana. Saya ini hanya menulis untuk melatih diri memberikan pendapat, berkongsi sedikit ilmu pengetahuan dan sedikit pengalaman. InsyaAllah ianya memberikan manfaat buat kalian semua.

Baiklah, kali ini saya ingin memberikan serangkai ungkapan kepada kalian untuk kalian ceritakan dan berikan sdikit komen berkenaannya. Ungkapan tersebut berbunyi begini,:-

Jangan biarkan perahu hanyut tak berpenghuni nanti hanyutnya tidak singgah ke pelabuhan

Saya dapat ungkapan ini dari sebuah blog yang saya sempat ziarah. Tetapi tidak tahu apakah maksudnya. Mungkin ungkapan ini mempunyai maksud yang sangat penting untuk dijadikan keramat penaik semangat motivasi diri kita. Ia mungkin. Tapi sampai sekarang saya tidak tahu apakah maksudnya. Anda mesti tahu apakah maksudnya. Kalau anda tahu, kongsilah dengan saya dan pengunjung yang datang membaca post kali ini. Moga-moga ia menjadi satu ilmu baru buat kita.

Saya cuba juga mencari maksud ungkapan ini di internet. Tetapi mendukacitakan. Ianya tidak dijelaskan maksudnya dengan baik, hanya meletakkan ungkapan itu sahaja, tidak dihuraikan apakah maksudnya.

Kemudian saya ketengahkan untuk dibincangkan bersama dengan kawan forum saya di YouthSays.com. Mereka memberikan beberapa jawapan yang mungkin hampir dengan maksud ungkapan yang saya berikan, seperti berikut:-

flamenburn (Male, Kota Kinabalu) answered: jgn bzir ms,kang mrana diri,mcm 2 ke?so jom rempit.

man_ana (Female, Butterworth) answered: hurm..hurm jgn biarkan hidup tanpa matlamat, nanti apa pun x dpt haaha..


2 responses to “Perihal Perahu [PART 1]

  1. yus says:

    salam.. dah ada banyak pendapat kat situ, pendapat kamu pulak ape? eheheh..😉

  2. Rebina Biru says:

    Salam..
    huhuhu cik Yus rupanya. Ha pendapat saya tunggu r di PART 2 nanti..huhuhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

a wife, a mom and a student~

catatan seorang ibu yang dah tak berapa muda~

Bayan

bicara rasa sang bayan

DropShort

A Pit Stop For Short Attention Span

%d bloggers like this: