Rebina Biru

"senyum|ceria|hepi²"

Apabila Melihat Dengan Sebelah Mata

on April 16, 2011

Manusia normal yang telah dikurniakan dua belah mata perlu melihat dengan baik. Menggunakan kedua-dua matanya dengan jalan kebaikan. Dia akan mendapat kebaikan kembali. Tersilap pandang membawa kepada bahana, membawa kepada kemudaratan pada diri, akan membawa kepada kehancuran kelak, akan membawa kepada kecelakaan nanti. Perlu untuk kita menggunakan keduanya dengan berhemah.

Kebiasaannya manusia melihat sesuatu perkara dengan pelbagai cara mata kasarnya. Lalu menterjemahkan sesuatu perkara tersebut dengan membuat penilaian yang pelbagai ragam. Hasilnya juga berbeza. Contohnya 3 orang melihat sebuah rumah usang di hujung pemandangan mereka. Ada yang menilainya sebagai rumah pusaka, ada juga yang menilainya sebagai rumah itu seram dan menakutkan, ada juga yang menilainya sebagai rumah itu tenang dari pelbagai kehidupan bandar. Namun asasnya adalah sama, iaitu fokus pada rumah.

Mata fungsinya adalah melihat. Melihat itu adalah kata kerja. Melihat dari jarak dekat mahu pun dari jarak jauh. Semuanya memerlukan penelitian, fokus dengan baik. Apabila salah melihat, maka kita akan silap membuat tekaan. Terfikirkah kita bagaimana orang yang dilahirkan ke dunia tanpa melihat dengan mata. Akan tetapi dapat melihat dengan telinganya, melihat dengan sentuhan tangannya, melihat dengan gerak hatinya. Manusia ini lahir-lahir sudah gelap dunianya. Sedang manusia yang lahir-lahir terang melihat warna-warna alam tidak bersyukur dan menggunakan pancaidera mata yang Allah Ta’al kurniakn itu dengan sebaiknya. Sangat malanglah mereka itu.

Pandangan itu sinonim dengan akal, dan juga mata. Tajuk ini lebih kepada mata, jadinya kita cuma hanya fokus dulu pada pandangan mata. Sedarkah kalian yang pandangan mata buat manusia silap menilai. Terkadang ada manusia yang melihat manusia lain dengan sekali pandangan. Contohnya melihat cahaya terang dan silau. Contoh lain seperti melihat manusia sombong dengan hanya sekali pandangan sahaja kerana meluat dengan sikapnya itu. Terkadang ada juga manusia yang melihat dengan banyak kali pandang. Tujuannya mahu meneliti segenap penjuru, sudut perspektif manusia lain. Contonya melihat seseorang yang kaya, dengan kereta mewahnya, menggayakan baju dengan reka fesyennya yang hebat. Semua itu dilihat dengan banyak kali pandang. Setiap pandangan sama ada pandangan sekali mahupun banyak kali, ianya akan melahirkan suatu penilaian yang pelbagai. Manusia menilai seseorang individu itu melalui pandangan matanya sahaja. Itu baru dua-dua belah matanya melihat, lalu memberikan persepsi yang pelbagai seperti, owh orang itu tentu susah bekerja sehingga kini dia sudah berjaya lalu kaya. Owh orang itu kelihatan sombong, dia mesti jenis yang tak ramai kawan. Melihat pada luaran sahaja. Tetapi adakah ianya tepat? Ada dua keputusannya, ada dua kemungkinannya. Sama ada pandangan kita itu betul atau pun salah. Jadi perlulah untuk kita menilai, meneliti, membuat kajian dengan rasional, lalu barulah membuat keputusan yang baik. Itu adalah jalan yang selamat.

Bagaimana pula manusia yang melihat hanya sebelah mata sahaja? Lagilah banyak-banyak, selalu membuat keputusan yang silap dan peratus kebanyakannya berisiko kepada salah pandang.

Di sini dapat disimpulkan, kepelbagaian pandangan manusia menilai sesuatu perkara itu unik. Jadinya lahirlah kepelbagaian idea yang kreatif dan sangat bernas walaupun asasnya adalah dari asal satu perkara. Walaupun begitu, perlulah diingatkan bahawa gunalah mata kita dengan menilai dengan baik. Gunakannya dengan baik. Setiap kebaikan yang kita buat akan dinilai.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

a wife, a mom and a student~

catatan seorang ibu yang dah tak berapa muda~

Bayan

bicara rasa sang bayan

DropShort

A Pit Stop For Short Attention Span

%d bloggers like this: