Rebina Biru

"senyum|ceria|hepi²"

Asas Menjadi Orang Hebat

on April 24, 2011

Setiap manusia dilahirkan akan bercita-cita ingin menjadi orang yang hebat. Mahu menjadi kaya, mahu berjaya dalam hidupnya, mahu memiliki perniagaan yang besar, mahu hidup bahagia, hidup dalam cemerlang dan sebagainya. Semuanya menjadi matlamat dan hasrat kita.

Anda pernah terfikir sejenak tak sebelum ni, dulu di bangku sekolah lagi kita telah ditanya apakah cita-cita bila besar nanti? Ada yang bercita-cita menjadi askar la, doktor la, cikgu la, bomba pun ada. Itulah jawapan biasa disebut apabila ditanya sewaktu kecil. Adakah sekarang ini cita-cita kita telah tercapai? Semuanya menanam cita-cita yang murni, mahu menjadi manusia yang berguna dan berbakti demi agama, negara dan bangsa. Bagi yang telah menanam cita-citanya dari kecil mahu menjadi seorang cikgu, dan sekarang sudah tercapai cita-citanya itu saya ucapkan tahniah!. Dan mana-mana anda yang bercita-cita seperti mana yang telah dihajati sewaktu kecil itu telah tercapai kini, saya ucapkan tahniah juga.

Apabila kita melihat dari sudut mahu menjadi orang hebat, terlintas dalam kotak fikiran kita apakah cita-cita, hasrat, matlamat, misi,, visi, tujuan, impian kita akan tercapai? Di sini dua asas dalam memupuk diri menjadi orang hebat.

Asas yang pertama ialah sikap. Sikap merupakan alat yang sangat penting dalam pembinaan manusia menjadi orang hebat, menjadi orang yang berjaya, mahu menjadi orang yang cemerlang dalam hidupnya. Dalam semua pelbagai bidang sekali pun, anda mahu menjadi peniaga yang berjaya, mahu menjadi doktor yang hebat, mahu menjadi guru yang hebat, mahu menjadi pemimpin yang hebat, sikap diri perlu dititikberatkan dalam kehidupan kita. Buanglah sikap penting diri, suka menangguh kerja, suka berfoya-foya, suka memaki, suka sombong, kedekut,, iri hati, tamak dan sebagainya. Semuanya itu adalah penyakit hati setiap manusia. Tanpa memiliki sikap yang baik seperti, suka membantu perkara yang baik, berfikiran positif, rajin, berusaha gigih, kental, bersemangat, istiqomah, bersedia dan sebagainya maka kita sukar untuk mencapai mahu menjadi orang hebat, hebat dalam apa jua bidang.

Sikap positif itu apabila kita selalu berdamping dengannya, menjadi sahabat baik kita, dan selalu kita amalkan dalam kehidupan harian kita, insyaAllah lama kelamaan segala impian, cita-cita kita akan tercapai dengan mudah. Percayalah. Misalannya, apabila kita menanam sikap suka menabung, dan kita amalkan setiap hari, saban hari lama-kelamaan hasil tabungan kita akan menjadi banyak. Maka apa yang kita hajati misalanya mahu membeli kamera baru, maka hasil tabungan setiap seringgit kita masukkan dalam tabung, kita dapat membeli kamera. Begitu juga kita amalkan sikap suka tolong menolong orang lain dalam kebaikan, insyaAllah apabila kita dalam kesusahan orang lain pula akan membantu kita dalam mencapai kejayaan.

Sikap yang baik adalah penting dalam kehidupan, bukan sahaja sebagai permulaan kita dalam mencapai kejayaan, akan tetapi sikap yang baik juga merupakan alat mengekalkan diri kita dalam terus berada dalam alam kejayaan.

Perkara asas yang kedua pula adalah kepercayaan, keyakinan. Percaya pada diri sendiri, yakin pada diri sendiri merupakan asas penting membentuk diri menjadi seorang yang hebat.

Biarlah apa orang sekeliling kata yang kita ini rajin yang kononnya mahu menunjuk-nunjuk, yang kita ini selalu datang awal yang kononnya mahu membodek bos. Walaubagaimana sekalipun orang mengatakan kita sedemikian teruskanlah kita dalam melakukan aktiviti harian dengan baik, dan percaya, yakinlah pada diri yang kita akan berjaya satu hari nanti.

Ada percaya pada diri yang anda akan berjaya, sebenarnya kepecayaan itu merupakan doa dan ia telah pun menjadi satu inspirasi yang kita telah pun berjaya. Pernahkah anda terfikir bagaimana ibubapa kita yang dapat menjaga semua anak-anaknya sehingga berjaya. Yang dulunya hanya bekerja kampung sahaja, bekerja sendiri sahaja, tetapi dapat membesarkan kesemua anak-anaknya sehingga berjaya kepuncak jaya. Asasnya adalah kepercayaan yang telah dipasak dalam fikiran dan kehendak mahu membesarkan anak-anaknya berjaya. Kepercayaan dan keyakinan perlukan kepada tindakan. Kalau sekadar percaya sahaja tapi tak ada sebarang tindakan tak berguna juga.huhu..

Selamat berusaha!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

a wife, a mom and a student~

catatan seorang ibu yang dah tak berapa muda~

Bayan

bicara rasa sang bayan

DropShort

A Pit Stop For Short Attention Span

%d bloggers like this: