Rebina Biru

"senyum|ceria|hepi²"

Apa itu Kebahagian? Bolehkah ia ditetapkan?

on April 30, 2011

Kebahagiaan merupakan salah satu kata yang paling umum digunakan. Orang akan berkata ” kamu sekarang ini kelihatan begitu bahagia”, ada perkara merujuk kepada diri sendiri seperti ” saya sangat senang hari ini”. Ada juga yang berkata begini,” Kau tidak kelihatan bahagia”.

Persoalan mula timbul, bagaimanakah cara untuk membuat dunia bahagia? Bagaimanakah mengelak perasaan sedih dan merasa diri bahagia? Adakah hanya menelan pil yang boleh membantu kita? Pembahasan tentang kebahagiaan tidak akan habis. Apakah ilmu memberikan definisi umum tentang kebahagiaan? Umum jawapan yang sedia ada yang mengatakan bahawa kebahagiaan adalah keadaan ketika seseorang itu berada dalam suasana merasa baik, gembira, puas, damai, dan sebagainya tentang perkara yang baik. Apakah kebahagiaan itu hadiah dalam hidup? atau pun ujian bagi kehidupan? atau suatu emosi yang memberikan kita pengalaman untuk masa yang singkat?

Jika anda menang cabutan bertuah misalannya memenangi wang tunai 100juta, anda menjadi bahagia? Saat anda menghabiskan semua wang itu, anda menjadi tidak bahagia lagi. Apabila orang lain memanggil anda adalah orang baik, anda merasa bahagia dan ketika orang lain mencemuh anda, anda merasa sangat hina. Jika anda melihat mayat rakan lama anda, anda merasa tidak bahagia dan ketika anda tertawa melihat wajah anak-anak, anda merasa bahagia.

Kita dapat mengawal semua hal tersebut, itu bergantung pada diri kita sendiri. Baik melalui kekuatan luar dan acara mengendalikan emosi dan sebagainya. Semuanya bergantung pada diri kita sendiri. Yang mahu memiliki kehidupan bebas dan yang mahu diri sentiasa dalam keadaan mod baik. Hal ini sukar untuk dipercayai tetapi ianya adalah benar.

Mari kita cari perkara apakah yang tidak membuahkan kebahagiaan. Rendah harga diri, perasaan putus asa, kesedihan, rasa bersalah, tidak berdaya, kekecewaan, ketidakpastian, dan semua emosi negatif tersebut itu menadatangkan emosi  tidak bahagia. Sekarang mari kita bicara pula tentang perkara yang mendatangkan kebahagiaan pula. Merasa baik, prospek ceria, fikiran positif, menang dalam pertandingan, hidup dalam kenikmatan, puas, dan semua emosi tersebut yang membuat kita merasa baik dan senang.

Adakah kebahagiaan yang sama bagi kita semua? Jika saya memberikan jumlah tertentu untuk beberapa orang, beberapa orang mungkin menjadi sangat bahagia dan beberapa mungkin menjadi marah dan beberapa tidak akan peduli dengan cara baik tersebut. Jadi kebahagiaan bukanlah sesuatu yang kita rasakan dalam bentuk mahupun saiz yang sama. Saya mungkin akan sangat tenang ketika saya melihat kelipan bintang di waktu malam hari, tetapi anda hanya dapat menikmati sinar matahari cerah. Jadi masing-masing dari kita mempunyai kebahagiaan yang tersendiri.

Kita akan merasa senang ketika kita mendapatkan jumlah wang yang banyak, beberapa saat mereka boleh melakukan banyak kerja kreatif, beberapa saat mereka dapat membuat orang lain juga merasa bahagia dan sebagainya. Semua dari kita telah meletakkan dirinya pada tempat yang unik nilainya dan keinginan yang tinggi. Hatta kita sendiri berkali-kali tidak tahu tentang apa yang orang lain mahu dan berkehendak. Hal ini menjadi sukar kerana itu untuk mengetahui bagaimana memberikan orang lain juga turut bahagia dan menyebabkan sebahagian besar akan timbul pelbagai masalah peribadi antara kita dengan orang lain. Tetapi semua perbezaan tersebut menunjukkan kehidupan manusia adalah beragam, beraneka jenis tabiatnya, kehendaknya, keinginannya, kemahuannya. Semua itu merupakan ujian bagi kita supaya kita sentiasa berada dalam keadaan bersyukur dengan segala limpahan nikmat yang Allah Taala kurniakan kepada kita. Orang yang kufur nikmat adalah orang yang tidak bahagia dalam hidupnya. Orang yang tidak pernah cukup dengan kehidupan juga tidak bahagia dalam hidupnya. Oleh yang demikian, marilah kita sama-sama bersyukur kepada Allah s.w.t. Sebutlah Alhamdulillah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

a wife, a mom and a student~

catatan seorang ibu yang dah tak berapa muda~

Bayan

bicara rasa sang bayan

DropShort

A Pit Stop For Short Attention Span

%d bloggers like this: