Rebina Biru

"senyum|ceria|hepi²"

Dalam kita berkeputusan..

Salam Perjuangan kepada kalian semua..

Usia kita semuanya semakin meningkat sudah. Tahun 2008 sudah pun berlalu. Banyak kenangan baik pahit, manis telah berlalu. Kita kini di tahun yang baru, tahun 2009. Adakah kita sudah bersedia untuk yang baru kali ini wahai semua manusia? Siapakah pula orang yang akan dapat membantu kita kali ini untuk merealisasikan impian kita? Adakah kawan-kawan yang berada di sekeliling kita? Sanak-saudara, ibu ayah, adik kakak abang atau nenek atok tokwan dan sebagainya? Sampai bilakah kita hanya bergantung pada mereka bagi mencapai cita-cita kita ini?

Tahun yang lepas banyak sudah mengajar kita erti kehidupan bukan. Baik kejayaan mahupun kegagalan yang kita tempuhi sepanjang riwayat kehidupan kita yang lepas. Mampukah kita sekali lagi melakarkan kejayaan seperti yang lepas? Bagaimanakah untuk kita menjauhkan diri daripada segala kegagalan? Anda ada cara?

Sekiranya kita tidak mahukan kegagalan jadi bagaimanakah untuk kita membuat pilihan? Agak sukar bukan untuk membuat pilihan. Kita tidak pasti sama ada pilihan kita ini adakah tepat atau sebaliknya. Pilihan inilah yang menentukan diri kita pada masa akan datang. Di mana letaknya kita nanti. Kadang-kadang agak runsing untuk kita membuat pilihan. Semuanya tidak kena. Dalam merealisasikan segala impian yang kita impikan semuanya perlukan pilihan. Cuma kita tidak berani membuat pilihan. Kita takut pilihan itu tepat atau tidak. Pilihan itu adalah jalan. Sesuatu pilihan hanya terletak pada diri kita yang bijak dalam melakukan keputusan. Perlukah ada teka dalam membuat keputusan pilihan kita itu? atau perlukah kita cuba dalam membuat keputusan pilihan itu? Hmmm rumit bukan. Memang sesetengah pendapat, kita perlu cuba. Dengan slogan, “Belum cuba, belum tahu”. Tapi bagaimana pula dengan slogan ini pula,”Ukur dulu di badan sendiri” ?. Bagaimana pula dengan yang ini, “Kalau orang lain boleh, mengapa kita tidak boleh?”. Fuhhh…….kita akan menghembus nafas lega bilamana ianya kena dengan keputusan yang kita buat itu.

Segala keputusan yang kita buat semunya terletak di tangan kita. Apabila kita membuat keputusan kita mestilah menilai dahulu segala aspeknya. Serius aku katakan, diriku ini juga tidak reti untuk membuat keputusan. Aku takut pilihan itu salah, kalau betul pilihan itu lega la kan. Memang benar, kita tidak dapat menentukan masa akan datang, kita hanya mampu boleh merancang.

“Usah dituruti reaksi emosi, lantaran implikasi tak serasi dengan apa yang diimaginasi”

Kehidupan kita akan bahagia sekiranya kita membuat keputusan yang bijak. Usah kita ikuti apa sahaja kata hati, itu semuanya adalah emosi semuanya. Apabila emosi sudah menguasai diri, maka segala kerja pun tak akan jadi bukan?. Semuanya terletak pada kebijaksaan kita dalam merancang, dalam kita membuat keputusan. Keputusan itu perlu bijak, barulah segala pilihan yang kita buat itu sejajar dengan impian yang ingin dicapai.

Oleh yang demikian, bagaimanakah kita memastikan pada tahun 2009 ini segala keputusan dapat dibuat dengan cara yang lebih bijak?

Advertisements
4 Comments »

Selamat Menyambut Ramadhan:.

ASSALAMUALAIKUM WBT……

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK.
SEMOGA SELAMAT MENJALANKAN IBADAT PUASA & MENDAPAT KEBERKATAN DARI-NYA……

saya terlebih dahulu memohon ampun dan maaf jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja maupun yang di sengajakan, semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S..W.T, insyaallah.

SELAMAT MENJALANKAN IBADAH PUASA

9 Comments »

Luangkanlah sejenak…

Salam Warna-Warna Kehidupan…Apa khabar kalian hari ni? Aku harap korang semuanya dalam mood warna yang baik.

Hari ni aku nak berkongsi dengan korang la kan pada suatu benda yang kadang-kadang kita sendiri pun hampir melupainya, kadang-kadang kita hampir-hampir abaikannya. Aku nak ajak korang semua berfikir sesuatu. Hidup kita ini sebagai seorang ‘pemimpin’ memang sibuk sangat kan? Ye la, hatta kalau kita ni sebagai seorang pelajar sekali pun kn, kita mesti sibuk dengan study la, dengan assignment la, dengan kerja-kerja persatuannya lagi. Kalau kita bekerja pula, kita mesti sibuk dengan urusan-urusan pejabat la, nak kena siapkan kertas kerja la, nak kena selesaikan masalah kewangan dalam syarikat, nak kena tingkatkan jualan dan sebagainya. Ha itu baru antara kita yang sebagai orang awam, bagaimana pula la kan pemimpin-pemimpin kita? mesti lagi sibuk kan. Dengan urusan mereka dalam memimpin.

Cuba korang fikirkan la, masa yang kita terlalu sibuk tu, ada tak kita luangkan sedikit masa pada benda-benda yang kita abaikan tu. Tak kira la sama ada pasal keluarga ke, ibu bapa kita ke, pasal cinta ke, pasal kawan-kawan. Adakah setiap langkah kita ini terisi dengan baik? Adakah kadang-kadang kita terasa sunyi? Adakah korang terasa sedar bila memikirkan perkara tu semua? Adakah kita luangkan ‘sejenak’ masa untuk benda-benda tersebut sebelum ni? Adakah kita sedar itu semua? Usah cakap la kan, dalam seminggu kita nak call parents di kampung misalnya pun jauh sekali. Sekadar tanya khabar je pun jadi la. Dorang mesti terasa sunyi kan tanpa kita di sisi mereka? Kurang-kurang dapat la terubat sedikit rasa rindu di hati.

Bukan senang kan kita nak bahagi-bahagikan masa untuk itu semua. Kita perlu mahir luangkan masa dan bahagikan masa pada semua. Cuba kita perhatikan keadaan sekeliling kita ini, semuanya saling perlu- memerlukan. Indahnya alam ni kan bila kita sama-sama ‘warnakan’ kehidupan kita dengan ‘sinar kemesraan dan cinta’. bukan senang, bukan mudah kita nak lakukan dan berikan masa pada semua benda kan? Apa-apa pun kita cuba luangkan ‘sejenak’ detik-detik masa kita tu mengikut kemampuan kita. Dan kita harap serta berdoa moga Allah permudakan segala urusan seharian kita. Insyallah, Allah akan membantu.

Jom kawan-kawan, kita sedaya upaya luangkan sedikit masa untuk hargainya. Sesuatu yang sebelum ini kita tak ambil peduli kan?. Harap ‘warna kehidupan’ kita hari ini lebih meriah, lebih cerah, lebih indah dari sebelum ini. Mungkin dengan cara ini kita dapat tingkatkan lagi motivasi pada diri untuk lakukan kerja seharian dengan semangat lagi.

Ce korang hayati lagu ni..
Sejenak – Letto

Leave a comment »

Ahlan bikum:.

Salam Sejahtera dan Salam Alaik kepada semua rakan-rakan yang sempat membaca entri aku ni..

Ok la, kali ini aku nak menceritakan suatu yang baru. Korang nak tau ke? Baik la, semalam kan 20hb kan, so semalam lah last paper exam aku untuk fasal soifi (summer sem) ini. Start jam 4 petang sampai jam 6 petang. Pastu pula soalannya bukan main hebat susahnya. Pening di kepala ini masih lagi belum hilang dek kesan ‘radioaktif’ imtihan (exam) kali ini. Korang doakan aku ek moga dapat lepas semuanya. Takut la….Pada hari ni juga la kami, student KIDR (Kolej Islam Darul Ridzuan, Perak) ke Jordan menyambut kedatangan student baru dari kolej kami. Disebabkan aku exam petang, dorang pula tiba di mator (airport) Jordan pada jam 4petang (waktu Jordan) kalau waktu Malaysia dalam 9malam, so aku tak dapat la nk sambut dorang di airport tu. Yang sambutnya, syafiQ Murat, ikhwan, sheh Fahmi, Kak Sarah, Akak, k.Yong, Senior angah dan Syahed (anak MB Perak). Yang lain tu de yang tolong masak-masak untuk makan malam nanti, de yang di rumah masing-masing dok lepak dan ada yang exam.

ketibaan student-student baru KIDR ke Jordan

rehat sebentar..

               

 

 

 

 

 

 

Antara student kami yang datang ke Jordan ni adalah najmi, hafiz omar, amin, din kude, aina, mira, niza, zulaiha, hartini, aimy dan ramlah. Ahlan wasahlan bikum, selamat datang korang ke Jordan ni. Kita teruskan perjuangan kita di sini pula. Moga kita sama-sama berjaya dengan cemerlang dalam menuntut ilmu agama ini, selain tu kita boleh la memperlengkapkan diri dengan ilmu lain yang berfaedah serta menimba pengalaman yang cukup berbeza pengalaman kita di Malaysia.

Hmm masih lagi aku ingat semasa dalam penerbangan,” hai, cam mana la agaknya Jordan ni ek?, nama gah semacam je. Mesti cenggih…dasyat..” Bila tiba je di airport Jordan tu, timbul dalam hati aku ni, “eh! ni ke  international airport Jordan?”. Ha kalau korang nak tau, airportnya tak de la canggih sangat. KLIA lagi hebat. Itu pun arab ni bangga-bangga sangat la dengan negara dorang ni. Hai jem-jem. Korang leh tanya kawan-kawan aku di Jordan ni ha.

majlis makan-makan di rumah kami, bayt Heik Nizom

 

antara yang hadir

 

 

 

 

Masa jadi budak baru tu la, kami belajar macam-macam, guna duit, cmne nk berkomunikasi dengan arab secara ringkas, keadaan sosial arab ni cmne, sistem belajar di Universiti Mu’tah ni, doktor-doktornya cmne, madah-madah (subjek-subjek)nya lagi, dan sebagainya la. Pejam celik je dah hampir setahun kami di sini. Tak lama lagi dah nak masuk bulan puasa, kiranya puasa buat kali kedua kami di sini. Alhamdulilah. Doakan moga kami terus gagah dengan menghadapi cabaran kehidupan di sini ye, doakan juga moga kami berjaya dengan cemerlang. Insyalah dalam blog aku ni, akan aku cerita kan sedikit pengalaman dan sedikit ilmu aku di sini. Moga apa yang aku ceritakan di sini dapatlah aku kongsi bersama dengan kawan-kawan blogger, sanak-saudara, rakan-rakan seperjuagan dan rakyat-rakyat yang sempat ziarah ke blog aku ni, Duniaku Hijau. Terima Kasih atas sokongan kalian semua.
        
2 Comments »

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

a wife, a mom and a student~

catatan seorang ibu yang dah tak berapa muda~

Bayan

bicara rasa sang bayan

DropShort

A Pit Stop For Short Attention Span