Rebina Biru

"senyum|ceria|hepi²"

Aidilfitri 2009/2010

Kami KIDR

Salam Aidilfitri..

Puasa dan raya aku di Jordan ini merupakan kali ketiga. Puasa di sini bagiku tidak semeriah seperti di negara arab yang lain. Di Mesir meriah, di Mekah Madinah usah di kata, Syria juga meriah. Mungkin suasana di Mu’tah sahaja begitu aku rasa. Mungkin di Amman, Irbid meriah aku rasa. Tapi di Mafraq sepanjang aku ziarah kawan-kawan di sana, malamnya meriah.

Tahun ni ramai pelajar baru sambung ke Jordan. Di jangka Irbid sahaja seramai 200 orang, manakala di Mafraq 70 orang dan di Mu’tah seramai 100 orang. Pelajar-pelajar baru yang sambung ke sini aku ucapkan Ahlan wa Sahlan. Moga kalian tabah dan berjaya dalam bidang pelajaran masing-masing.

Tahun ni di sebabkan ramai kawan-kawan yang pulang ke Malaysia untuk bercuti puasa  dan raya bersama keluarga, jadi kami yang tinggal ni la temankan adik-adik, dan kawan-kawan yang baru ni. Kita beraya bersama.

Raya di sini tidaklah semeriah raya di Malaysia. Tiada lemang, tiada ketupat, jauh dari keluarga, tradisi duit raya juga tiada. Raya dengan arab di sini cukup simple. Selesai sahaja solat sunat raya, mereka akan pulang  ke rumah masing-masing cuti seperti kebiasaan. Kedai-kedai akan lengang.

Sekiranya ada tamu yang datang, mereka akan hidangkan tetamu dengan syai (teh), kemudian gahwah arobi (kopi arab), dan halawiat (manisan). Baju raya mereka tak ada. Mereka pakai ala-ala eropah. Dengan bergaya kasut hitam kilat, kot, bertali leher, berkaca mata hitam, telefon bimbit di tangan bersama rokok itu menjadi kemestian. Hanya golongan tua sahaja memakai jubah, igal dan juga kot. Anda boleh bayang tak bagaimana keadaannya?huhu..

~selamat hari raya buat keluarga dan sanak-saudara nun di tanah air, guru-guru, kawan-kawan..Maaf zahir batin. Doakan kejayaan yang cemerlang untuk ku di sini, amenn~

Advertisements
1 Comment »

Hari Kedua di MSD..

Salam Lebaran & Selamat Hari Raya..

Hari ni aku & kawan-kawan Mu’tah raya di MSD (Malaysian Student Department) pula, di amMan. Seperti setiap tahun raya, MSD akan buat open house. Semua student dari setiap mantiqah (zon), baik dari Irbid, Mafraq, Mu’tah & aMman sendiri akan hadir bagi memeriahkan rumah terbuka MSD ni.

Kali ini sambutan raya di MSD dihadir oleh Tengku Muda Pahang Tengku Abdul Rahman Ibnu Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah. Ha time bergambar bersama Raja tu yang tak tahan tu. Masing-masing de kamera, pe lagi..

Kami dari Mu’tah bertolak dalam jam 11 lebih, kerana sudah ditetapkan bahawa zon Mu’tah ni time makannya start jam 12.30tghr. So g pun lewat la juga kn.hi3..Dengan menaiki sebuah bas & sebuah van memeriahkan open house MSD kali ni.

Kali ni aku lihat rata-rata yang ramai pelajar baru yang mewarnai suasana di MSD. Aku merasakan pelajar lama mungkin dah jemu kot raya di MSD kali ni. Tak pun mungkin juga dorang utamakan pelajar-pelajar baru raya di MSD kali ni. Entah la, aku agak je. Tak sangka juga kali ni kami budak KIDR bertemu ustazah yang ajar kami dulu di KIDR, nama ustazah tu Adhanawati. Dia ajar kami sekejap je di KIDR, dalam 2003 kalau tak silap aku dia ajar di KIDR, dalam beberapa bulan je. Dia baru je lagi tiba di Jordan, dalam 3 minggu, ambil PHd di Urduniah University.

Kami sampao tiba di Mu’tah selesa maghrib. Tadi lepas je balik dari MSD, kami singgah pula ke Carefour, aMman. Semua arab pandang pelik je pakaian Melayu kita ni. ha3..Aku peduli pe. Selumber je jalan-jalan, mana taknya dorang pandang pelik je kita dengan berpakaian baju melayu yang macam-macam warna, siap bersampin lagi, ha yang pakai songkoknya lagi. Lom lagi yang akhwat (perempuan) kita ni lagi r, dorang yang pakai baju kurung yang bercorak-corak menarik, warna-warna ceria buatkan arab-arab pandang-pandang kami.ha3..

Ok lah, itu je untuk hari ni. Esok aku nk ke MSD balik. De meeting pula dgn MPPM. Ok selamat berseronok di Hari Raya ni. Makan tu agak-agak la.he3..

           
 

2 Comments »

Satu Hari Di hari Raya di Mu’tah, Jordan

Salam Lebaran buat umat Muslim di serata dunia. Buat keluarga aku yang berada di Malaysia selamat hari raya,buat guru-guru & sahabat-sahabat di sana juga,selamat hari raya, maaf zahir batin. Kami di sini dah raya dulu.hi3..
Kami di sini, Jordan dah pun raya lebih awal dari Malaysia. Kawan-kawan yang di Mesir raya sama dengan waktu di Malaysia, hari rabu. Setahu aku, di Palesten pun sama rayanya di Jordan,di tempat lain aku tak tahu pula.hi3..Owh ye, di Ukrein aku dapat tahu dari kawan-kawan di sana pun mereka kata,sama rayanya dengan di Jordan.
Seawal jam 8.30pagi, dengan angin yang agak sederhana kuat juga, udara sejuk macam nak hujan, semua student Malaysia di Mu’tah menunaikan solat sunat Aidilfitri di masjid Abu Ubaidah, yang berhampiran betul-betul di belakang rumah kami ni. Kami student Malaysia di sini buat solat bersama untuk menguatkan lagi ukhwah sesama student Malaysia. Arab di sini awal 7.15pagi lagi dah solat sunat raya. Lagipun kami ni sikit je, so buat la di Masjid Abu Ubaidah ni. Di imamkan oleh Sheh Fahmi (senior aku di KIDR), kemudian selepas tu bacaan kutbah oleh saudara Mohammad Syaheed Nizar (selaku president PERMATA). Kutbah menekankan tentang perilaku musuh Islam yang cuba memburuk-burukkan Islam dengan pelbagai cara, dengan karikatur Nabi Muhammad, filem pendek FITNAH, dan sebagainya. Selain itu dalam kutbah tersebut Khatib menegaskan supaya semua student, syabab & akhwat supaya memandang lebih soal batas-batas agama seperti soal ikhtilat. Kerana kita adalah bakal mengajar & dilihat oleh masyarakat nanti bila pulang ke Malaysia.
Kemudian selesai sahaja kutbah, semua student saling bersalam-salaman (laki,laki la, pompuan, pompuan la kan) & bermaaf-maafan,di iringi selawat. Suasana sungguh sedih. Kemudian sesi fotografi. Ha masing-masing melaram dengan baju raya.hi3..Sedang aku cuma pakai jubah je dulu, baju raya tu aku pakai masa raya di MSD nanti. Yang tak de baju raya cmne pula kn? Ha kena la pakai baju raya yang lepas-lepas. Cian ye.
Selesai sahaja, kami masing-masing membawa haluan pergi ziarah ke rumah kawan-kawan. Ada juga rumah-rumah yang buat open house. Ha di sebabkan rumah kami dekat dengan masjid, so ramai juga la syabab yang ziarah bertandang ke rumah kami dulu.hi3..Mujur lah malam semalam sempat & bersedia.ha3..
Ok la, aku nak pergi raya rumah kawan-kawan lain pula. Selamat Hari Raya semua. Moga ceria-ceria selalu ye. Daa..

2 Comments »

Jalan Raya dan Hari Raya?

Salam Ramadhan & Salam Sejahtera..

Sempena hari raya yang akan tiba tidak lama lagi,dikesempatan ini aku memesan pada korang-korang yang nak balik kampung halaman supaya berhati-hatilah di jalan raya. Beringatlah bahawa insan tersayang sedang menunggu kepulangan anda untuk beraya bersama. Ingat tu!

Jalan raya dan hari raya..

Kalau di Malaysia, musim raya camnilah banyak kemalangan berlaku. Ye la, dengan sikap pemandu yang agak gila, terlalu ngairah nak sampai cepat. Seringkalilah kita akan melihat berita-berita tentang kemalangan di jalan raya di dada-dada akhbar, tidak kurang juga berita yang tersiar di muka-muka television, serta di corong-corong radio. Mulalah pelbagai jenis tindakan dari pihak berkuasa, seperti opts sikap, dan sebagainya. Tidak cukup dengan itu,nasihat-nasihat dari para menteri untuk para pemandu supaya berhati-hati di jalan raya.

Berbeza pula keadaannya dengan di sini. Di tanah Jordan ni, sambutan hari raya ini tidaklah semeriah sambutan di Malaysia. Di sini kemalangan cukup-cukup kurang. Serius aku kata kan yang mereka adalah pemandu yang hebat, pemandu yang cekap. Dengan keadaan jalan rayanya rata-rata tidak bergarisan. Hatta jalan di bandaraya pun tak de line! Dengan keadaan mereka yang memandu lajunya lagi, siap memandu sambil minum syai (teh) itu kalau bukan bulan puasa la kan. Tapi bila berlaku sekali kemalangan, mula lah mereka kumpul ramai-ramai, sampai sesak jalan di buatnya. Sedangkan kemalangannya bukannya teruk mana pun, cuma langar belakang bamper je pun, alah kemek sikit je pun. Itu pun riuh, siap gaduh-gaduh tu.

 

Tabiat dorang ketika memandu juga adalah dengan memasang lagu kuat-kuat. Pastu padu kereta cam pe je.Hai tak tau la aku nak ceritakan bagaimana. Ha lagi satu tangan dorang ni suke sangat bunyikan hon. Padahal bukannya ada apa pun, hon je. Dorang suka main hon. Kalau lampu isyarat hijau je kan, mula la hon-hon. Sedangkan lom sampai sesaat je lampu hijau tu nyala..

Dorang di sini budaya balik kampung bukanlah menjadi satu tradisi. Sebabnya dalam satu rumahnya duduk sekali satu keluarga. So nak balik kampung pun nak balik ke mana kn.ha3..

Sekali lagi aku nak tekankan di sini, berhati-hatilah memandu semasa pulang ke kampung di musim perayaan ini. Bawa selamat, pandu selamat, jiwa pun selamat. Aku doakn kalian semua selamat sampai ke destinasi masing-masing. Salam Lebaran buat korang semua.

6 Comments »

ibu hantar baju raya!

Salam Ramadhan, Salam Tamar, Salam Kurma, Salam Kataef..(ha apa itu kataef?, kalau korang nak tau apa benda tu, aku akan ceritakan benda tu pada entry yang akan datang,hihihi..)

Tadi aku dapat panggilan dari seorang kawan, nama dia Lutfi, dia ajak aku pergi Karak, teman dia ambil barang kat bareed (pejabat pos), mak dia post barang. Dia kat Jameah, aku pulak kat rumah, baru je wida’ angah dan azhar yang dh pun habis balik ke Malaysia. Tahniah buat korang. Aku cam malas la pula nak keluar2 ni, dh la bulan puasa, cuaca agak panas, nk ke Jameah pula pergi sekali dengan Lutfi ke Karak. Hai malasnya aku…aku pun cm tak pasti.Lepas je dapat panggilan dari Lutfi, tiba-tiba hpone aku berbunyi.

Amzari,brg kamu ade kt bareed karak skrg,leh la g ambik sblm kul 1 arini..

Hmm aku dapat masej dr Wali. Wah!! berita baik. Alang-alang leh la aku join sekali dengan Lutfi ke Karak. Apa lagi, aku terus la gerak ke Jameah pergi sekali dengan Lutfi ambil barang kt Karak. Lagi pun memang aku nak ke Jameah sebenarnya, aku nak ambil surat kt bareed Jameah. Eh cik chumel, terima kasih ek bg present tu. Memang suke sangat hadiah tu, buku Dr. IK tu. Suka sangat buku tu. Tq..Tq..terima kasih banyak2 ye cik chumel.

Selesai je ambil present tu kt bareed Jameah, aku tunggu pula Lutfi. Dia sebenarnya de exam Hasub (komputer). Lepas je kami terus gerak ke Karak.

Sampai di bareed Karak…Kerani tu minta kami JD1 untuk 1 barang. Hai kena pula bayar, hai memang cmni la Jordan, semuanya nk duit. Dah la barang aku tu dengan berat 4.74kg, RM 146.20. Nak ambil barang kt sini pun nak kena bayar juga. Duit..duit..& duit. Pastu dia minta hawiah (kad matrik pelajar), sain kat dokumen post kemudian ambil barang. Sebelum nak bawak balik barang tu, dia minta kami buka pula kotak bungkusan barang post tu. Hai kenapa pula nk kena buka2 ni? aku pelik la arab ni. Masalahnya barang ni dari Malaysia, dah siap scan dh. Tak kan la nk buh dadah pula dalamnya. Nampak cm hebat Jordan ni, scan pun tak de. Kalau di Malaysia, de tak kita nak ambil barang post tu nak kena buka2 pula? Aku pun buka la kotak yang mak aku post kn tu. “Hai makkulat malizi wa malabis bass”, kata aku.

So dia sini aku nak bagi tahu pada kalian, tahun ni aku raya di Jordan dengan baju raya baru. YiHaaa!!!!! bestnya de baju baru..(ha siapa-siapa nak tau apa warna baju raya aku pada tahun ni, nantikan entry aku akan datang edisi Raya di Jordan tahun ke 2)

14 Comments »

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

a wife, a mom and a student~

catatan seorang ibu yang dah tak berapa muda~

Bayan

bicara rasa sang bayan

DropShort

A Pit Stop For Short Attention Span