Rebina Biru

"senyum|ceria|hepi²"

Aidilfitri 2009/2010

Kami KIDR

Salam Aidilfitri..

Puasa dan raya aku di Jordan ini merupakan kali ketiga. Puasa di sini bagiku tidak semeriah seperti di negara arab yang lain. Di Mesir meriah, di Mekah Madinah usah di kata, Syria juga meriah. Mungkin suasana di Mu’tah sahaja begitu aku rasa. Mungkin di Amman, Irbid meriah aku rasa. Tapi di Mafraq sepanjang aku ziarah kawan-kawan di sana, malamnya meriah.

Tahun ni ramai pelajar baru sambung ke Jordan. Di jangka Irbid sahaja seramai 200 orang, manakala di Mafraq 70 orang dan di Mu’tah seramai 100 orang. Pelajar-pelajar baru yang sambung ke sini aku ucapkan Ahlan wa Sahlan. Moga kalian tabah dan berjaya dalam bidang pelajaran masing-masing.

Tahun ni di sebabkan ramai kawan-kawan yang pulang ke Malaysia untuk bercuti puasa  dan raya bersama keluarga, jadi kami yang tinggal ni la temankan adik-adik, dan kawan-kawan yang baru ni. Kita beraya bersama.

Raya di sini tidaklah semeriah raya di Malaysia. Tiada lemang, tiada ketupat, jauh dari keluarga, tradisi duit raya juga tiada. Raya dengan arab di sini cukup simple. Selesai sahaja solat sunat raya, mereka akan pulang  ke rumah masing-masing cuti seperti kebiasaan. Kedai-kedai akan lengang.

Sekiranya ada tamu yang datang, mereka akan hidangkan tetamu dengan syai (teh), kemudian gahwah arobi (kopi arab), dan halawiat (manisan). Baju raya mereka tak ada. Mereka pakai ala-ala eropah. Dengan bergaya kasut hitam kilat, kot, bertali leher, berkaca mata hitam, telefon bimbit di tangan bersama rokok itu menjadi kemestian. Hanya golongan tua sahaja memakai jubah, igal dan juga kot. Anda boleh bayang tak bagaimana keadaannya?huhu..

~selamat hari raya buat keluarga dan sanak-saudara nun di tanah air, guru-guru, kawan-kawan..Maaf zahir batin. Doakan kejayaan yang cemerlang untuk ku di sini, amenn~

Advertisements
1 Comment »

Ucapan Raya Dari Saya !

Assalamualaikum & salam sejahtera,

Di kesempatan ini, selamat bercuti untuk hari raya, aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Dengan ingatan tulus ikhlas, Maaf Zahir & Batin!

Raya tahun ini aku dan kawan-kawan menyambut di Jordan je. Masuk ni dah 2kali la kami beraya Aidilfitri di sini. Ha untuk pengetahuan korang semua, kami di sini Jordan malam ni dah malam raya. Kiranya esok kami solat sunat raya la.ho3..Aku pun dapat tau dari kawan aku di Ukrein, esok dorang pun raya juga. Aku rasa kawan-kawan di Mesir pun raya juga esok.
Hari raya kali ini amat special bagi aku  oleh kerana dapat menyambut dengan baju baru.ha3… Semoga raya ini juga adalah hari yang special bagi anda seisi keluarga sahabat handai !

Owh ye, aku dah janji pada korang apa warna baju raya aku tahun ni kan? Ha de di bawah ni picture baju raya aku. Korang leh lah lihat sendiri. Pada sesiapa yang serupa kaler dengan baju raya aku tahun ni, sila la send picture korang dengan melaram baju raya kaler ni send ke email aku di shinja_takeda@yahoo.com. Aku akan siarkan di blog aku. Ha ok tak?hi3..

Terima kasih kepada saudara Adam yang sekarang ni di Malaysia. Sempat je dia ye bagi kad raya pada kami di sini. Rajin dia tulis kad raya. Kawan-kawan di Jordan, khususnya di Mu’tah menucapkan selamat hari raya AidilFitri, maaf zahur & batin (ceh seolah-olah aku ni wakil pada semua kawan-kawan di sini la.ho3..)

Berhati-hati di jalan raya, dan bila makan lemang dan ketupat rendang tu, ingat-intgatlah aku di sini. Terutama sekiranya makan  Almond London & Kuih siput, (favourite aku tu!)

Sekali lagi, salam Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin sekiranya ada salah dan silap dalam perkenalan kita.

Wassalam,

2 Comments »

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

a wife, a mom and a student~

catatan seorang ibu yang dah tak berapa muda~

Bayan

bicara rasa sang bayan

DropShort

A Pit Stop For Short Attention Span